Geschiedenis
Als het regent in Parijs,druppelt het in Maria-ter-Heide!​
​
We schrijven anno 1889. In dit gezegende jaar werd op verschillende vlakken geschiedenis geschreven. Denken we maar aan de geboorte van Charlie Chaplin en Paul Deman, de eerste winnaar van Vlaanderens mooiste : de Ronde van Vlaanderen.
​
In Parijs maakt men zich klaar voor de “Exposition Universelle” en de inhuldiging van hét symbool van de Franse natie : exact 100 jaar na de bestorming van de Bastille en de uitbraak van de Franse Revolutie, moet de Eifeltoren aan de wereld tonen dat Frankrijk klaar is voor de 20e eeuw. Vanop de derde verdieping, 325 meter boven de grond, is het uitzicht werkelijk adembenemend. “Quelle belle vue !”
​
Zo dacht men er 400 km meer naar het noorden ook over!
Toen baron Frederick de Beelen-Berthoff in 1780 op de Brasschaetse heide een kapel, onder de naam van patroonheilige ‘Onze Lieve Vrouw Maria”, liet optrekken, waardoor hij vanuit zijn kasteel “Bellenhof” makkelijker naar de mis kon gaan, werd hij defacto oprichter van de wijk “Maria-ter-Heide”.
In 1887 werden de eerste stoomtramlijnen aangelegd : vanuit Antwerpen richting Breda en vanuit Maria-ter-Heide, via Brecht, naar Herentals en Westerlo. In Maria-ter-Heide, of “Polygon” in de volksmond (De Polygoon van Brasschaat is een militair oefenterrein dat zich langs beide kanten van de Bredabaan uitstrekt) , ontstond de behoefte aan een afspanning die reizigers de mogelijkheid gaf om hun paarden te stallen, te eten en te overnachten. Bovendien kon men hier genieten van het uitzicht over de prachtige Brasschaatse heide. En zo geschiedde…
“Café Belle Vue” opent in 1889 zijn deuren.
En dat doet het nu nog steeds !


6 generaties
“Eigenlijk kan ik me geen leven zonder de Belle Vue voorstellen” vertelt Pascal Devers. “Samen met mijn zus Jouke ben ik opgegroeid, geboren en getogen in het café. Al 6 generaties is “den Belle Vue” in onze familie.
De eerste 50 jaar stonden de oprichters achter de tapkast. In 1939 werd het overgenomen door de zus van onze oma, die op haar beurt de fakkel overnam in 1957. Oma Constance hield het 20 jaar vol tot ze in 1977 de zaak overgaf aan onze ouders. In 1999 was het de beurt aan Jouke en haar man Frank. In 2013 nam ik uiteindelijk de zaak over, maar Jouke komt nog 4 dagen per week helpen.
Oorspronkelijk maakte het café deel uit van de Kerk en waren er ook paardenstallen. Later kwam er een aparte feestzaal en stonden er 2 Leuvense stoven in ’t café. Dat is nu niet meer het geval. Jouke heeft de toog vergroot, maar verder is er aan de inrichting van “den Belle Vue” maar weinig veranderd. En dat maakt natuurlijk de charme van het café. Weet je dat we ooit het bier moesten koelen in zinken baden? We haalden grote ijsblokken, die verpakt werden in jute zakken, in Merksem”.
Momenteel kan je de cafés in Maria-ter-Heide op 1 hand tellen. Dat was ooit wel anders. “Ik kan me herinneren dat er op een bepaald moment niet minder dan 32, sommige bronnen maken gewag van 46, cafés waren. En dan tellen we de “bars” er nog niet bij. Vroeger waren er 2 Kazernes in “Polygon”. Dat zijn héél veel militairen. En die mannen hebben natuurlijk grote dorst. Dat is jammer genoeg verleden tijd. De Coppens kazerne is omgevormd tot bedrijvenpark. De “Veld-artillerieschool” bestaat nog wel, maar het aantal militairen werd drastisch afgebouwd.”
Jammer genoeg komt er aan alle mooie liedjes een einde… Om dan gevolgd te worden door een ander, misschien nog mooier, liedje.
​
Een nieuwe wind
Noch de kinderen van Pascal, noch die van Jouke hebben de ambitie om in de voetstappen van hun ouders te treden.
​
Wat is er dan mooier dan opvolging te zoeken bij die andere familie:
de klanten?
​
Chloé Baetens ontpopte zich tot gedreven gastvrouw en wordt door de klanten op handen gedragen!
Ze begon op haar 18e als jobstudent bij Café Belle Vue. Dankzij haar inzet en passie voor het vak, werd ze in oktober 2020 gerante van het café. In januari 2023 zette ze de volgende stap en nam ze het café over. Chloe staat bekend om haar hartelijke gastvrijheid en toewijding, wat van Café Belle Vue een geliefde plek maakt voor iedereen.
​
